Recepta

Brak powiązanych miejsc
RECEPTA

Grzybowniczki

Informacje o miejscu

zdjecie

Składniki na ciasto:                                                                      
  • 1/2 kg mąki                                                                                   
  • 1/4 l mleka                                                                                    
  • 1 jajko                                                                                          
  • 5 dag drożdży                                                                               
  • 1 płaska łyżeczka cukru                                                                
  • 3 łyżki cukru                                                                                
  • 10 dag margaryny                                                                         
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na farsz:
  • ok. 1 kg grzybów świeżych (lub z solanki)
  • 5 dag grzybów suszonych
  • mleko do namaczania grzybów
  • 3-4 cebule
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2-3 łyżki smalcu
Wykonanie:

Zagnieść ciasto, łącząc wszystkie wymienione składniki. Odstawić do wyrośnięcia. Grzyby suszone namoczyć w mleku kilka godzin wcześniej. Wszystkie grzyby obgotować, odcedzić na sicie. Cebulę zeszklić na smalcu. Grzyby i cebulę zemleć przez maszynkę. Dodać jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładać do bułeczek. Bułeczki wysmarować jajkiem i posypać makiem. Piec na złoto- brązowy kolor 20-25 min.

Przepis: Alicja Rutkowska, Koło Gospodyń Wiejskich w Łosinach
Nagrałeś ciekawą trasę w Borowiackich Szlakach?
dodaj
Chcesz dodać ciekawy obiekt do Borowiackich Szlaków?
dodaj
Znasz interesującą historię o Borowiackich Szlakach?
dodaj